Албинизъм

Албинос е растение или животно, което няма нормална пигментация, типична за съответния вид. Пигментът меланин, който е определящ за пигментацията при човека, липсва при хората албиноси.

Причината за това е отсъствието на ензима тирозиназа, необходим за неговото формиране. В резултат на това албиносите имат светла кожа, бяла или много светло жълта коса, а очите им, които всъщност са безцветни, изглеждат червени, защото кръвоносните съдове в тях са видими. Без защитата на този пигмент албиносите проявяват фототропизъм (избягват светлината). Дори при обикновена светлина те имат проблеми със зрението. Липсата на меланин в някои мозъчни тъкани вероятно е причината и за характерното при тях трептене на очите.

Албиноси се срещат при всички човешки раси, но най-често при някои местни американски племена, населяващи югозападните щати на САЩ, но и там броят им не е голям. Генът за албинизъм е рецисивен и се унаследява по-трудно. Съществуват видове частичен албинизъм, които се изразяват в частична пигментация, бяла коса и червени очи.

При животните албинизмът е подобен при човешкия по своето проявление. Наблюдава се често при домашните животни, както и при много диви бозайници и птици. Белите зайци, белите плъхове и белите мишки, използвани за опитни цели в лабораториите, са все примери за албиноси при животните. Форми на албинизъм се наблюдават и при студенокръвни видове, но при тях случаят е малко по-различен. При жабите и при някои саламандри например албинизмът е вследствие на хормонален дисбаланс. Това е установено опитно, чрез инжектиране на хормони. При рибите се наблюдава пълно или на петна, т.е. албинизмът се причинява при увреждане на някои нерви. В повечето случаи при албинизъм при насекомите става въпрос за вариации в окраската, а не толкова за липса на пигментация, характерно за бозайниците.

При растенията албинизмът е фатален, т.е. растението умира, защото поради липсата на хлорофил, не може да изпълнява процеса фотосинтеза и да си набавя хранителни вещества.