denali

Националният парк и резерват Денали се намира в централна Аляска. Паркът включва живописният район на връх МакКинли, най-високият в Аляска, на 6 194 м. надморска височина, сега наричан Денали.

Създаден е през 1917 година под името МакКинли, а през 1980 година е преименуван с днешното си име. Многобройните кативни глетчери и до днес продължават да оформят релефа на района от V-образни долини и малки езерца. По-голямата част от парка е високо в планината, където растителността е предимно лишеи, мъхове, острици. Изобилната дивата природа на парка включва елени, лосове, кафяви мечки, вълци, планински овце на територия от около 2458477 хектара (6075030 дка).

Тук гледката представлява широкообхватна панорама на тайга и субарктическа тундра, ледници и масивни планински вериги и върхове. Най-високият връх Денали носи името си от езика на индианците атабаски и значи „високият“. Той често е обвит в облаци, но при ясно време се вижда комплекс Денали, основан от две дами лоцмани на фериботи през 1951 година. Те се заселват в този район и получават земя още преди да е обявен за национален парк.

Комплексът включва седемнадесет къщи, построени от дървени трупи. Те са автентични и много уютни. Районът осигурява отлични условия за незабравима почивка – превъзходна кухня, любезен персонал и планински водачи за желаещите да опознаят националния парк. Възможностите за къмпингуване обаче са силно ограничени с цел да се запази биоразнообразието, като единственият път е затворен на частни автомобили.

Националният парк Денали се намира на 380 км. северно от Анкоридж. Пътят в парка е блокиран в периода октомври – май поради снега. От май до септември достъпът се осъществява с автобус. Комплекс Денали се намира на 143 км. навътре в парка и работи от януари до септември. Най-подходящото време за посещение на района е през юни, ако искате да наблюдавате дивите птици, като на 21 юни е лятното слънцестоене и почти 24 часа е светло. Това е всъщност най-удачният период за разходка и наблюдение на дивата фауна.

  • Национален парк и резерват Денали
  • Връх Макинли, Национален парк и резерват Денали