големият бариерен риф

Изумителният Голям бариерен риф е най-дългата в света система от корали, разположена извън Североизточния бряг на Австралия, граничещ с Коралово море (част от Пасифика). Рифовете наброяват площ от цели 2,010 км. към брега на щата Куинсланд.

Простите морски животни, наречени корали, населяват Големия бариерен риф вече повече от хиляди години. Около 3,000 на брой са индивидуалните коралови рифове, плюс 300 малки коралови острови, съставляващи най-голямата в света структура, съставена от живи организми. Тази сложна плетеница от коралови формирования има площ от около 37,000 хиляди километра, съставляваща около 13% от общия брой коралови рифове в света.

През 1975 година Големият бариерен риф беше официално обявен за най-голямата морска защитена площ в света. Паркът покрива около 344,800 хиляди километра, включвайки водите, обграждащи рифовете. През 1981година паркът бе включен в проект на световната Защитена зона от световния Защитен комитет на Обединените нации на ЮНЕСКО. Така това чудо на природата бе номинирано като едно от най-великите естествени богатства в света.

Бариерните рифове лежат паралелно към крайбрежната ивица и винаги са разделени от брега с широка лагуна, осигуряващи така естествен вълнолом откъм Коралово море.

Поне 350 вида корали са открити на конструкцията на Големия бариерен риф. Те са биологически прости животни, които принадлежат към същата група фауна като мекотелите и анемониите от сем. Cnidarians.

Някои членове на тези “каменни корали” живеят заедно в обширни колонии. Напук на времето, пясък и чакъл запълват празните пространства между скелета от многообразни колонии, сегментирайки ги заедно и оформяйки солидни образувания от варовици. Кораловите рифове растат пласт след пласт хиляди години.

Някои индивидуални масиви корали в Големия бариерен риф достигат 7 метра в диаметър и са на възраст повече от 700 години. Както е известно, коралите са морски образувания и не могат да растат над повърхността на морското равнище, тъй като лошите атмосферни условия на въздуха и дъжда, или други подводни течения, могат дори да ги убият.

Кораловите рифове не растат по-дълбоко от 150 м., защото те изискват наличие на слънчева светлина, за да оцелеят. Някои зони от Големия бариерен риф започват да растат преди над 2 милиона години, но значителната част от тях се развиват преди близо 500,000 години. Периодът на активния растеж на започва от преди около 8,000 години и е бил прекъснат от глобалните промени в морското равнище и температурите през ледниковия период. По това време топящите се глетчери предизвикват растежа на морското равнище, заливайки континенталните шелфове и образувайки плитчини, особено полезни за растежа на кораловите рифове.

Кораловите рифове създават идеални условия за развитието на морски живот. Около 1,500 вида риби могат да се открият около тях. Популярни за цялото пространство са т. нар. попчета, най-малката рибка, която е едва 2.5 cм. Няколко вида акули също често се срещат тук, като сребърна, черна и бяла. Морското конче е един от най-цветните коралови обитатели, с цели 45 на брой различни вида.

Туризмът, свързан с богатството на рифовете, е огромна индустрия, която солидно благоприятства икономиката на Куинсланд. Големият бариерен риф е посещаван от близо 1.6 милиона туристи всяка година.

И комерсиалният, и възпроизвеждащият риболов заемат място в парка, включващ ловуване на риба директно на самите рифове. Близо 60% от кораловите рифове са класифицирани като световно богатство, като 30% от тях са класифицирани в риск, и само 1% са с висок риск.

  • Корали на Големия бариерен риф
  • Морски ветрила
  • Остров Феърфакс, Големият бариерен риф
  • Златен корал
  • Риба чистач
  • ЗРиба дракон
  • Гмуркане с шнорхел