bamboo

Бамбукът е популярното име за около 45 вида от това многогодишно растение от дървесен тип, наброяващо близо 480 подвида, обикновено храстовидни или приличащи на дърво житни растения от сем. Gramineae.

Бамбукът расте предимно в тропическите и субтропичните места, от тези на морското ниво до покритите със сняг планински върхове. Той е особено разпространен в Североизточна Азия, с няколко разновидности в Америка и Африка и нито една в Австралия. Срещат се насаждения от твърди тръстикови стъбла от около 1 м. (3 фута) височина до истински гиганти, достигащи цели 50 метра (164 фута) височина и 30 cантиметра (12 инча) в диаметър ниско до основата на стъблото. Повечето видове бамбук са изправени вертикално, но някои са пълзящи и образуват непроходими гъсталаци в някои райони.

Структура и характеристики

Бамбукът може лесно да се разпознае по неговата дървесна структура и съединените дървесни израстъци, наречени стъбла. Те се състоят от секции от кухини, наречени вътрешни, които са преградени от солидно разделение, наречено “възел” (вид разклонение). На всяко разклонение има обвивка, защитаваща пъпката на растението, която може да се развие в друго разклонение, или да израсте в цветно съцветие. Бамбуковите стъбла се развиват от хоризонталните, намиращи се под земята коренища. Новите върхове растат бавно, но нивото им може да достигне близо 60 сантиметра (24 инча) само за ден при някои видове-гиганти в тропичните места. Главното стебло обичайно не произвежда листа и клони. Разклоненията израстват от пъпките на всяко стъбло и израстъците, от своя страна, могат да произведат второстепенни или дори третостепенни разклонения. Техният брой е на практика неограничен, тъй като бамбукът ги произвежда обикновено линейни, обемни и обилно набраздени.

Стъблата на бамбука са зелени, защото съдържат много хлорофил. Поради това те се използват като главна фотосинтетична повърхност, най-вече заради това, че се издължават още преди листата да се развият.

Цветната структура на бамбука е същата като на останалите представители на житните растения от от сем. Gramineae. Поради детайлите на цветовете, обичайно е бамбукът да е по-примитивен, в сравнение с останалите си събратя. Това се дължи на факта, че бамбукът типологично има три нива на главното стъбло, шест отделения, и три “близалца”(главните зони на пестика). Казано накратко, въпреки многото съцветия на бамбука ежегодишно, доста от тях цъфтят само на интервали от 10 до цели 100 години.

Бамбукът е едно от най-широко използваните диворастящи насаждения. В тропиците те се употребяват за строежа на къщи, салове и мостове. Стъблата могат също да бъдат използвани като подова настилка и дървен материал, от който се правят баскетболни кошове, рогозки, шапки, въдици за риболов и пр. Те биха могли да бъдат употребявани дори като контейнери за течности. От бамбука също се прави хартия, водопроводни тръби, музикални инструменти и даже пръчици, използвани вместо прибори за хранене. Много видове бамбук са засаждани като орнаментика, а младите израстъци се ядат като зеленчук. Зърната също са храна.