халеевата комета

Халеевата комета е най-популярната за човечеството комета, поради факта че се появява в близост до Земята на всеки 76 години. За последно я наблюдавахме през 1986-та. Преди това тя е наблюдавана в 30 отделни случая.

Първото документирано наблюдение е направено през 240-та година преди новата ера от китайски астрономи, които са я описали като "звезда метла". Кометата е кръстена на английския астроном Едмънт Хали. Издава своята трактовка за нея през 1705-та. Той е първият учен, който е доказал че кометите се въртят в елипсовидна орбита около слънцето. Обосновавайки се на теорията си, той твърди че кометата ще се завърне отново през 1758-ма. Когато предсказанието му се сбъдноло с абсолютна точност, кометата била кръстена на неговото име.

Предишните теории за нея са включвали три основни съждения – че тя лети в права линия, че се движи по назъбена парабола и че се движи по силно издължена елипса. Първоначално, след като е била забелязана през 1456, 1531 и 1607 г. се е смятало, че това са три различни комети. Чрез теорията за гравитацията и гравитационния ефект на Юпитер и Сатурн, Хали успешно доказва, че това всъщност е една и съща комета и предсказва поредното й появяване през 1758 г.

През 1986 г. европейската космическа агенция успява да доближи свой спътник до необходимата за изследване близост. Данните показват че тя има неравна скалиста повърхност. Диаметъра и е около 10 км. Ядрото и се състои от скали и прах, сковани заедно в лед. Когато кометата се доближава до слънцето ледът се превръща директно в газ. Когато това се случва, от ядрото се отделя значителен облак от газ и прах, който обгръща цялата комета. Именно по тази причина ние виждаме своеобразната сияеща опашка.

Дали Халеевата комета ще умре или избухне е все още неизвестно. Други комети, движещи се по подобни орбити в края на живота си или се сливат със слънцето, или с някоя планета, понякога земята.

  • Ранни наблюдения на Халеевата комета
  • Халеевата комета през 1986-та
  • Ядрото на Халеевата комета

Simple Image Gallery Extended