Погребалната маска на Тутанкамон

Тутанкамон (или Тутанкамен) е египетският фараон от ХVІІІ династия, който управлявал от около 1333 до 1323 пр.н.е. Като единствен (доведен) син на предишния фараон, Акенатон, той наследява трона на Древния Египет от него. Тутанкамон е бил също така зет на Акенатон.

Акенатон е заменил древната египетска религия, която е имала много богове, с поклонение пред Слънцето, с което изцяло се е идентифицирал. Акенатон също е преместил египетската столица от Тива. По време на неговото управление Египет се радва на дълготраен и устойчив мир. Тези действия го вкарват в конфликт със силните свещеници, които безпощадно тълкуват промените. Тутанкамон е бил роден в новата столица и наречен Тутанкхатен, (ознаващо “оставящ изображение на Амон”) при раждането. Тутанкхатен става фараон само на 9 години и управлява до около 18-годинишен, т.е. до своята смърт. Неговото възкачване на трона става благодарение на неговия брак с Анксенпатен, анкхенатонската дъщеря. Поради това, че е все още дете, той получавал напътствия от своя по-възрастен официален кралски наставник. Мирът бил даден на  Египет по време на неговото царуване. Поклонението на Амон било възстановено и Тива, градът, свещен за Амон, отново е бил направен египетска столица. Тутанкхатен тогава променил своето име от Тутанкхамон на гордото Амон и негова съпруга станала Анхексенамон.

Тутанкамон управлявал само кратко време и неговото царуване е малко известно. Той е добре познат днес, защото неговата гробница, съдържаща страхотно съкровище, била намерена почти непокътната през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър и Лорд Карнарвон. Със своето неповторимо изящество и завършеност тя е с водеща важност за египтологията. В гробницата се влиза през коридор и четири свързани камери, богато декорирани със стенни рисунки и изпълнени с богат масив от обекти. Тяхното изящество се допълва от хилядите предмети, които биват покрити със злато статуи, колесници, оръжия, столове, легла, лампи и бижутерия за облекло и други атрибути и даже е открита заключена Тутанкамоновата коса на неговата баба. В същинската гробна камера има разположени три ковчега, лежащи между майката на Тутанкамон. Лицето на мумията на Тутанкамон е покрито от златна маска, инкрустирана с цветно стъкло и лапислазур в син цвят. Откритието на гробницата дава на света детайлна представа на величието на царския живот в Древен Египет.  

  • tutankhamen-1
  • tutankhamen-2
  • tutankhamen-3
  • tutankhamen-4
  • tutankhamen-5