гигантизъм

Гигантизмът при хората се изразява в прекален симетричен растеж, особено на крайниците – ръце и крака, съпроводен с растеж и на цялото тяло.

Когато гигантизмът започва в детска възраст, преди нормалната втвърдяване на костите да е завършило, той обикновено е причинен от свръхактивност на предния дял на хипофизата жлеза при производството на растежен хормон, най-често в резултат на тумор. Наследствени дефекти също пречат на нормалното втвърдяване по време на пубертета и по този начин позволяват непрекъснатия растеж.

Тъй като хормонът на растежа потиска работата на половите жлези и производството на полови хормони, гигантизмът често е съпроводен с отслабена полова функция. Това обаче не е задължително във всички случаи на гигантизъм. Той може да се прояви, без да има смущения в половата функция. При всички положения обаче хората, страдащи от гигантизъм, имат слаба мускулна система.

Акромегалията е свързано състояние, причинено от прекомерното производство от хипофизата на хормон на растежа и се среща в третото десетилетие от живота. Обикновено (в 90 % от случаите) се причинява от доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, наречен аденом, който произвежда самостоятелно и абсолютно неконтролируемо хормона след спирането на растежа на дадения индивид. Характеризира се с нарастване на определени части на тялото, най-често длани, стъпал, пръсти, челюсти, нос, като в някои случаи има и смущения в зрението.