Фуджи, Япония

Фуджи е най-високата планина на територията на Япония. Тя е разположена на южния Хоншу остров, близо до Токио. Почти цилиндричната планина се извисява на 3 766 м. над морското равнище, а точно на върха, също с цилиндрична форма, се намира дълбок кратер с диаметър от 610 м. Местните я наричат още Фуджияма, Фуджи-слънце.

В тази природна забележителност е разположен и уникалният вулкан Фуджи, чието най-скорошно изригване е продължило от 24 ноември 1707 година до 22 януари 1708 година.

Южният скат полегато се простира до брега на Суруга Бей, а изолираният връх може да бъде видян дори от много от най-отдалечените префектури. Планината е част от световноизвестния Фуджихаконе-изу национален парк, най-популярната туристическа дестинация на Япония.

В доста религиозни секти е разпространено вярването, че планината е свещено място, освен това тя е и честа и много обичана, сакрална тема в японското изкуство и литература. Планината Фуджи е посещавана често от хиляди пилигрими от всички части на страната, има многобройни светилища и гробници на светци, както и многочислени храмове, разположени по полегатите скатове. Свещената планина Фуджи е също особено почитана в японската култура. Легенди гласят, че планината Фуджи се е издигнала само за една нощ през 286 г.пр.н.е. Според геолозите обаче, тя е на много повече години, отколкото легендата твърди.