Разрушения от урагана Опал

Ураганите са силните бури, които се заформят над тропичните или субтропичните води на Атлантическия океан. Такива бури в Тихия океан се наричат тайфуни, разглеждат се като отделно явление и имат различни характеристики. Общото име на ураганите и тайфуните циклони.

Ураганите се зараждат над топлата океанска вода на Атлантика от т.нар. латентна топлина. Това е енергията, отделяна при изпаряването й, предизвикващо образуване на облаци и дъжд. Топлият въздух се издига нагоре и поради разликата в температурата на въздуха се образуват ветровете.

Ураганите запазват силата си и нарастват само докато са над водата и при температура не по-ниска от 27°C. При нея се изпарява огромно количество вода и въздухът става много влажен. Това се случва през лятото, когато е и сезонът на ураганите. Те отслабват и изчезват при достигането си до студена водна повърхност или суша.

Ураганите започват като отделни по-малки бури със спирално движение и с център с ниско налягане, наречен „око на бурята“, в който скоростта е най-голяма. Когато те се слеят в една се получава ураган, или тропически циклон. Това се случва, когато скоростта и посоката на малките бури съвпадне.

Големите бури се простират на площи от повече от 10 км. в диаметър. Диаметърът на окото може да е по-малко от 16 км. при силните урагани и повече от 48 км. при слабите. Колкото по-малък е той, толкова ураганът е по-силен. В тропическите райони ураганите се движат обикновено от изток на запад. В по-ниските надморски височини един ураган може да се движи с 8 до 32 км/час, а при по-високите до 80 км/час.

Още през 50-те години на миналия век е създадена система за предвиждане на ураганите. Направени са геосинхронни водни сателити, които изпращат данни за височината на вълните, скоростта на вятъра и др. към Националната станция по ураганите в Маями, Флорида.

Даването на имена на ураганите е започнало през 1950 година. Световната метеорологична организация ги кръщава като редува мъжки и женски имена на английски, испански и френски език.

През изминалите години се отчита увеличаване на броя и силата на ураганите. Счита се, че причината за това е глобалното затопляне на климата на Земята.

  • Ураганът Елена
  • Вълни, причинени от ураган
  • Сателитна метеостнация