Голямото фламинго

Фламинго е общото наименование за четири вида от семейството на птиците, с дълги крака и дълги, високо подвижни вратове. Тяхното роднинство с останалите птици е несигурно; някои доказателства ги поставят заедно с чаплите и ибисите, други - с патките и гъските; има автентично изкопани доказателства, предлагащи семейно родство със семейство Огърличникови.

Краката на фламингото се огъват внезапно надолу от средата. Горната им челюст е тясна и се вписва в долната подобно на капак на кутия. Когато се хранят, птиците фламинго навеждат главите си над водата и загребват назад с главата надолу. Ръбовете на клюна им имат тънки естествени напречни плочи, наречени ламели. Дългият месест език се натиска срещу вътрешността на клюна, изтиквайки водата навън през специална ципа, оставяйки назад малките безгръбначни и зеленчуци, с които се храни птицата.

Най-големият вид е Голямото фламинго. То има два доста различаващи се подвида, единият от които ярко червен и другият – по-блед. Първата от тези породи в Карибския район, от Юкатан и Западна Индия към брега на североизточна Южна Америка. Тя се размножава добре и случайни птици фламинго могат да бъдат видени на север от Флорида, вероятно избягали от зоологически градини.  По-бледото  фламинго населява Евразия, в Средиземноморската област и Африка, на изток до Индия. Мъжките от двата подвида могат да достигнат 155 см (61 инча) височина. Голямото фламинго мъти в заблатени води или върху ниски острови в плитки езера, солни тигани и лагуни, като строи конични могили от кал, вдлъбната в средата, където лежи едно-единствено яйце (рядко две). Младите са хранени с преработена от техните родители храна за период от 75 дена, въпреки че те могат да се хранят сами след около 30 дни.

Чилийското фламинго е малко по-малко от Голямото фламинго. То е бледорозово, с ярки червени ивици на гърба. Гнезди във високите солени езера на Андите, и също в низините на южна Южна Америка. Два малки вида,  Андиан фламинго и Джеймс, или Пуна, фламинго, също живеят в Андите.  Най-малкият и най-изобилният вид, със световната популация от поне 4 милиона, е по-малкото фламинго от Африка, източно от Индия.

Научна класификация

Птиците фламинго съставят семейство Phoenicopteridae, подобно на вида Ciconiiformes. Понякога те са разграничени в техен собствен вид, Phoenicopteriformes. Голямото фламинго е класифицирано като Phoenicopterus ruber, неговият червен вид е Phoenicopterus ruber ruber, и неговите по-бледи подвидове като Phoenicopterus ruber roseus. Чилийското фламинго е класифицирано като Phoenicopterus chilensis, фламингото от Андите е Phoenicopterus andinus, Джеймс-фламингото е Phoenicopterus jamesi, и по-малкото фламинго е Phoenicopterus minor.