Додо е общото наименование на големи птици, които не могат да летят, и днес вече са изчезнал вид. Те някога са обитавали горите на остров Мавриций. Този вид птици, много наподобяващи пуйка, са доста едри по размер, имат солиден извит клюн, неразвити криле и опашка и къси, удебелени, жълти крака. Снасяли са единични, много големи яйца, в направени от тях гнезда от трева направо на земята.

Птиците Додо са описани за първи път през 1598 година от холандските заселници, които характеризират тези изумителни създания като бавноподвижни животни, които не се страхуват от хората. Птиците Додо са наблюдавани за последен път през 1681 година. Бързото изчезване на този вид се отдава на част от домашните животни, занесени на остров Мавриций от заселниците. Свинете и кучетата например бягали в горите, раздробявайки на парчета и разрушавайки много от яйцата на птиците Додо. Плъховете от многобройните кораби пък убивали малките им.

Много от откривателите често проявявали неразбиране към специфичните нужди на този екзотичен вид, необходимостта от прясно месо се оказала по-силна от всичко друго за мореплавателите, а естествено тези редки птици ставали и много интересни и скъпи трофеи за ловците и пътешествениците. Така екзотичната островна фауна е постепенно и безпощадно разрушена - такава е и съдбата на островните птици Додо. Само около 100 години след тяхното откриване на остров Мавриций не остава нито едно Додо. Не е известен точният брой на птиците по времето на заселниците, които идват първи на това прекрасно място на девствена някога природа.

През 2006 година холандският изследовател Кенет Рийсдийк и неговият екип се натъкват в някогашно мочурище на остров Мавриций на хиляди скелети от този вид. Този масов гроб на птиците Додо се тълкува като знак, че тук се е случила някога и мощна природна катастрофа, вероятно още преди пристигането на човешката раса по тези места – навярно леден циклон или изненадващо и моментално покачване на морското равнище, - причина за унищожаването на много голяма част от животните.

Името “Додо” произлиза от португалската дума duodo, означаваща “безпомощен” или “глупав”. Съвременната употреба на думата “Додо” се явява като много близка и в значение на първосигнален човек, неспособен да се адаптира към нови ситуации и идеи.
Научна класификация: Птиците Додо спадат към семейство Raphidae (Гълъбови) с подразделение по вид Columbiformes. Птиците Додо от остров Мавриций са класифицирани като Raphus cucullatus.