кобра

Кобра е общото име на семейство отровни змии, известни с техния зъл поглед и смъртоносно ухапване. Кобрите са характерни с бузите си, които издуват, когато са притеснени или ядосани. Те се подуват вследствие на движението на ребрата зад главата. Тези влечуги са характерни за Филипините, Южна Азия и Африка.

Кралската кобра е най-дългата токсична змия. Тя достига до 3,7 м., но са открити екземпляри с дължина над 5,5 м. Това е тънка змия с маслинен до кафяв цвят и бронзови очи. Друг подвид кобра, срещаща се в Азия, е очиларката. Обикновено тя достига размер до 1,8 м. Нейните бузи в пропорционално отношение са доста по-големи от тези на кралската кобра. Тази змия е причина за много смъртни случаи ежегодно в Индия, където на нея се гледа с религиозно страхопочитание. Кобрата е способна да изпръска своята отрова от разстояние 2,5 м. в очите на жертвата, причинявайки временна слепота и силна болка и яде предимно други видове змии.

Много видове кобра са естествени за Африка. Сред тях е “плюещата” или черната на гърба си кобра. Нейните видове варират в цвета си от матовочерно до розово, по-слабо оцветените индивиди са маркирани от черен обръч около врата. Пръстеновидната, различен тип от плюещата кобра, характерна за Южна Африка, е една от най-малките от всички видове, достигаща само около 1.2 м. дължина. Тя е тъмнокафява или черна, с гребен или клеймосана с червена боя, люспести и светли пръстени на врата. Отровната змия, или Египетската кобра, пък обитава протежението на северния бряг на Африка.

Отровата на кобрите съдържа много силен невротоксин и въздейства директно върху нервната система. Все пак съществува ефективен серум, все по-широко използван, който неутрализира отровата, причиняваща висока смъртност, особено в някои зони на Азия. Секретът на кобрата е използван от столетия в медицината, защото съдържа ценен лечебен ензим.

  • Мангуста - биеща се кобра